בשנים האחרונות ניתן לשמוע יותר ויותר על קשיים בכניסה להיריון. עליה בבעיות הפוריות קיימת הן אצל נשים והן אצל גברים ונובעת גם מאורח חיים לחוץ ולא בריא.
מהן הסיבות לבעיות פוריות אצל נשים וגברים? כיצד ניתן לאבחן ולטפל וכיצד יכולה האירידיולוגיה לסייע בכך?
מתי מוגדר זוג כ"סובל מבעיית פוריות"?
ישנם הבדלים בהגדרה על פי גיל האישה. כאשר גיל האישה הוא עד 35 זוג מוגדר כך כאשר קיום יחסי מין סדירים וללא אמצעי מניעה במשך שנה לא הביא לכניסה להיריון. אם גיל האישה מעל 35, כבר לאחר חצי שנה יוגדר הזוג כך.
מהם הגורמים לבעיות בפוריות?
בעיות בפוריות יכולות לנבוע הן ממצבה של האישה והן ממצבו של הגבר. הגורמים לבעיות בפוריות אצל נשים:
- גיל: גיל הוא גורם משמעותי. הביציות מזדקנות עם הזמן וגם ככל שביצית איכותית יותר היא משתחררת בגיל צעיר יותר.
- בעיות בביוץ: השתחררות תקינה של ביצית מהשחלה הכרחית לכניסה להיריון. שיבושים המפריעים לביוץ תקין יגרמו לבעיה בפוריות.
- חסימה בחצוצרה: בחצוצרה מתרחש תהליך ההפריה וממנה מגיעה הביצית המופרית לרחם. חסימה בחצוצרה תמנע את המפגש בין הזרע לביצית או את מעבר הביצית המופרית.
- אנדומטריוזיס: נדידת רקמת רירית הרחם המצפה את הרחם מבפנים למקומות אחרים כמו השחלות או החצוצרות עשויה לגרום לבעיה בפוריות.
- שרירנים או גידולים שפירים אחרים ברחם.
- בעיה בצוואר הרחם.
הגורמים לבעיות פוריות אצל גברים:
- אשך טמיר: מיקום לא תקין של האשך המונע ממנו לייצר זרע.
- וריקוצלה: נפיחות בוריד האשך המעלה את הטמפרטורה בו ופוגעת באיכות הזרע.
- גידולים במערכת הרביה או בבלוטות בהן נוצרים הורמונים המעורבים ביצירת הזרע.
- זיהום במערכת הרביה
- בעיות הורמונליות.
- בעיות גנטיות
- תקיפת הזרע על ידי המערכת החיסונית
- חסימה בהובלת הזרע מן האשכים אל איבר המין
- שפיכה בכיוון הפוך אל תוך שלפוחית השתן.
אבחון הגורם לבעיות פוריות
על מנת להגיע לגורם לבעיות הפוריות על האישה והגבר לעבור בדיקות שונות.
בדיקות שיעבור הגבר: הגבר יעבור בדיקת דם לשלילת זיהומים כמו הפטיטיס B ו- C וגם איידס, בדיקה הורמונלית, בדיקת שתן לשלילת זיהומים במערכת הרביה, בדיקת זרע ובמידת הצורך גם אולטרסאונד אשכים או בדיקה גנטית.
בדיקות שתעבור האישה: האישה תעבור בדיקות דם כלליות וגם בדיקת הורמונים בדם לבדיקת ביוץ תקין, צילום רחם על מנת לבדוק האם מבנה הרחם תקין והאם ישנה חסימה או לפרוסקופיה- בדיקה בהרדמה מלאה בה מוחדר סיב אופטי ומצלמה. כך ניתן לראות את חלל הבטן כולו, לבדוק חסימות או האם ישנו אנדומטריוזיס ולנתח במידת הצורך.
טיפול בבעיות פוריות
אצל האישה: אם זוהי בעיה בביוץ ינתן טיפול הורמונלי שיעודד ביוץ הכולל שחרור של מספר ביציות. אם הבעיה היא מכנית כמו חסימות ובעיות מבניות ניתוח יכול להוות פתרון.
אצל הגבר: אם זוהי בעיה מבנית כמו וריקוצלה ניתוח יכול לפתור את הבעיה. אם ישנו זיהום הטיפול הוא תרופתי. אם הבעיה היא איכות זרע תתבצע הזרעה לאחר השבחת הזרע.
בכל מקרה, אם לא נמצא פתרון אחר, יעבור הזוג לטיפולי הפריה חוץ גופית.
כיצד יכולה האירידיולוגיה לסייע באבחון?
בדיקה אירידיולוגית מאפשרת הסתכלות מעמיקה על כל איבר ואיבר בגוף באמצעות ניתוח קונסטרוקציות של מפות קשתית העין. ניתן לזהות חסימות, בעיות מבניות והורמונליות, דלקות שישנן בגוף ויכולות להוות בעיה בכניסה להיריון, חוסרים שישנם בגוף, ועוד.
במקרים רבים מקור הבעיה אינו דווקא במערכת המין של האישה או הגבר אלא יכול להיות שונה לחלוטין כמו למשל פטריית הקנדידה. הקנדידה המתפשטת בגוף באמצעות שילוח קורים יכולה להוות בעיה, להחליש את הגוף באופן כללי ולחסום את האזורים הרלוונטיים לכניסה להיריון. גם תפקוד הכבד יכול להיות גורם משמעותי- כבד שומני המתפקד באופן לקוי עשוי להיות גורם מפריע.
כיצד תסייע האירידיולוגיה בטיפול?
באמצעות אבחון מדויק וממוקד של שורש הבעיה יכול האירידיולוג להמליץ על טיפול מתאים. שינוי תזונתי יכול לחולל פלאים באמצעות החזרת הכבד למצב תקין, חיזוק מערכות אחרות כמו המערכת החיסונית, הפחתת הדלקתיות בגוף ועוד.
האירידיולוג יכול להמליץ גם על טיפול הומיאופתי, דמיון מודרך במקרה שהוא מזהה גם גורם נפשי- רגשי המפריע לכניסה להיריון, והפניה גם לטיפול קונבנציונלי מתאים למקור הבעיה.