כולם מכירים את התחושה של דופק מהיר. מצב זה יכול לנבוע מסיבה נקודתית ולחלוף תוך זמן קצר, אך כאשר מצב זה חוזר על עצמו בתדירות גבוהה ובמצב מנוחה צריכה להידלק נורה אדומה.
דופק מהיר נקרא גם טכיקרדיה, מצב בו הדופק יכול להגיע גם ל- 400-600 פעימות בדקה במקום 100 במצב מנוחה אצל אדם מבוגר. מצב זה יכול להיות מסכן חיים. ממה נגרמת טכיקרדיה? איך מטפלים וכיצד יכולה האירידיולוגיה לסייע באבחון ובטיפול?
הגורמים לטכיקרדיה
טכיקרדיה נוצרת כתוצאה מהפרעה בקצב ההולכה החשמלית של הלב. ישנם גורמים שונים המביאים להפרעה זו:
- מחלות לב שגרמו לנזק לרקמות הלב, כמו גם טרשת העורקים או מחלת ריאות כרונית
- סיבי הולכה חשמלית שאינם אמורים להיות ויוצרים מעגל חשמלי עם נתיב ההולכה הרגיל. המצב יכול להיגרם כתוצאה ממום מולד.
- התקף לב כתוצאה מאוטם בשריר הלב
- לחץ דם חריג: גבוה או נמוך.
- חוסר איזון ברמות האלקטרוליטים- מינרלים החשובים להולכה חשמלית תקינה
- פעילות יתר של בלוטת התריס
- תרופות מסוימות
- לחץ נפשי, חרדה או בהלה
- שתיית אלכוהול בכמות גדולה
- משקאות המכילים קפאין בכמות גדולה
- עישון
- כאשר ישנו חום
התסמינים של טכיקרדיה
טכיקרדיה באה לידי ביטוי קודם כל בתחושה של דפיקות לב חזקות ומהירות. מעבר לכך יכולה להיות תחושה של דופק לא סדיר- תחושה של פרפור בחזה, קוצר נשימה, סחרחורת, טשטוש ובמקרים חמורים יכול החולה להגיע גם לאובדן הכרה.
סיבוכים בעקבות טכיקרדיה
פעימות הלב המהירות מביאות לכך שהדם לא מוזרק ביעילות מספיקה מן הלב אל אזורים שונים בגוף. כתוצאה מכך ישנה תחושת חולשה עד כדי עילפון. המצב מסוכן עוד יותר בשל קרישי דם שעלולים להיווצר. קרישי דם הניתקים ממקומם ונודדים למקומות שונים בגוף כתסחיף הם מסוכנים מאוד, עלולים לחסום את הריאות או להגיע למוח ולגרום גם למוות. לכן, חשוב לאבחן את הטכיקרדיה בזמן ולקבל טיפול מתאים.
אבחון טכיקרדיה
אבחון התופעה נעשה קודם כל באמצעות תשאול המטופל על תחושותיו. מעבר לכך תעשה בדיקה גופנית ובדיקות נוספות כמו אק"ג, בדיקת הולטר ובדיקות נוספות המתעדות ועוקבות אחר פעילות הלב. בנוסף בדיקת דם הכוללת בדיקת האלקטרוליטים, פעילות בלוטת התריס ועוד יכולה לסייע במציאת הגורם לטכיקרדיה.
טיפול בטכיקרדיה
האטת קצב הלב על בסיס קבוע נעשית באמצעות תרופות. כאשר ישנו צורך מיידי בהאטת קצב פעימות הלב ישנם תמרוני מחנק או תמרון הולסלבה- שאיפת אוויר עמוקה והוצאת האוויר כשהפה והאף סגורים היטב ושרירי הבטן מכווצים. פעולה זו מאטה את קצב הפעימות. שיטת טיפול נוספת היא הנחת טלאים על החזה אשר מעבירים הלם ומשפיעים על ההולכה החשמלית.
כיצד יכולה אירידיולוגיה לסייע באבחון?
כפי שנכתב בסעיפים קודמים, טכיקרדיה יכולה לנבוע מגורמים שונים. יתכן שברפואה הקונבנציונלית ההגעה לשורש הבעיה תיקח זמן רב ותכלול בדיקות שונות ויתכן שגם טיפולים המסייעים באופן זמני ומטפלים רק בסימפטום. באירידיולוגיה ניתן באמצעות בדיקה אחת מעמיקה של קשתית העין לראות את מצב מערכות הגוף השונות כפי שהן באות לידי ביטוי בקשתית.
הקשר באמצעות סיבי עצבים בין כל איבר לבין העין מאפשר לראות את מצב איברי הגוף ומערכות הגוף השונות. כך יכול האירידיולוג לאבחן באופן מדויק את מקור הבעיה הראשוני שיוצר חוסר איזון ובעייתיות בגוף. יתכן גם שהבעיה קטנה ופשוטה יותר מכפי שנדמה ושינוי לא גדול יפתור את הבעיה לחלוטין.
כיצד תסייע האירידיולוגיה בטיפול?
בעקבות אבחון מדויק וממוקד של מקור הבעיה יוכל האירידיולוג להמליץ על הטיפול המתאים ביותר. הטיפול יכול להיות שינוי תזונתי. לעיתים מזון המעורר בגוף אלרגיה גורם לפעילות יתר במערכת העיכול שמשפיעה על מערכת העצבים וכתוצאה מכך על קצב פעימות הלב. הוצאת אותו מזון מהתפריט יכול להוות פתרון.
לעיתים הגורם יהיה חוסר במינרלים מסוימים כמו אשלגן או מגנזיום המסייעים בהסדרת הפעילות החשמלית בגוף והאטת פעימות הלב. יתכן שתהיה המלצה על טיפול הומיאופתי בהתאם לבעיה או טיפולים נוספים כמו דמיון מודרך או פרחי באך. במידה ומתגלה בעיה חמורה יותר במערכת מסוימת בגוף יופנה המטופל לרופא המתאים לקבלת טיפול.