עצירות ושלשולים נחשבות לתופעות שאמורות לנבוע ממצבים הפוכים זה לזה. עם זאת, כאשר ישנו חוסר יציבות במערכת העיכול ניתן לסבול משתי התופעות הלא נעימות לסירוגין ולהתבלבל לחלוטין בטיפול- האם לקחת משלשלים כשישנה עצירות קשה?
האם לטפל בשלשול באופן שעלול לגרום לעצירות לאחר מכן? בכל מקרה מומלץ לחפש את מקור הבעיה ולא לטפל בסימפטום בלבד. מה גורם להיווצרות עצירות ושלשולים? ואיך מטפלת האירידיולוגיה בבעיות אלה?
מה גורם לעצירות ושלשולים?
עצירות ושלשולים לסירוגין יכולים לנבוע ממספר גורמים:
תסמונת המעי הרגיז: תסמונת המעי הרגיז היא הפרעה תפקודית של מערכת העיכול. תסמונת המעי הרגיז היא שכיחה יחסית וכ- 10% מן האוכלוסיה סובלת מן התסמונת. ההפרעות המלוות אותה הן בטן רגישה וכואבת, עצירות ושלשולים ואפילו תופעות נרחבות יותר כמו עייפות, צרבת ועוד. בתסמונת המעי הרגיז לעיתים העצירות היא הדומיננטית יותר ולעיתים להיפך.
חוסר איזון בפלורה של המעיים: נובעת מלקיחת אנטיביוטיקה למשל או תרופות שגורמות להפחתה בכמות החיידקים הטובים במעיים.
נטילת משלשלים שגורמת להתייבשות ולהופעת עצירות.
תזונה לקויה, במיוחד בזמן השלשולים יכולה לגרום לעצירות לאחר מכן.
נטילת תרופות נגד כאבים: תרופות נגד כאבים בכמות גדולה יכולות אף הן לשבש את המערכת ולגרום להופעת עצירות לאחר שלשולים.
זיהום: זיהום חיידקי כמו סלמונלה, זיהום ויראלי או טפיל כמו הקנדידה.
סרטן: שלשולים ועצירות קשים עלולים להיות תסמין גם לסרטן המעי.
מתי יש לפנות מיידית לרופא?
לא כל מצב של שלשול ועצירות מחייב פניה לרופא. מומלץ לפנות לרופא כאשר התופעה מתקיימת במשך שבועיים ברציפות לפחות. ירידה מהירה במשקל דורשת גם היא בירור רפואי ופניה לבדיקות. כאשר החולה מראה סימני התייבשות יש לפנות לרופא באופן מיידי, כך גם כאשר לשלשולים או לעצירות מתלוות גם בחילה קשה והקאות או כאשר מופיע שלשול דמי.
מהם הטיפולים המוצעים לעצירות ושלשולים?
עצירות ושלשולים מהווים בד"כ סימפטום להפרעה נרחבת יותר ולכן הטיפול נבחר בהתאם לאבחון ההפרעה. אם הגורם לתופעה הוא תסמונת המעי הרגיז, אין לכך טיפול תרופתי אך שינוי תזונתי יכול לשפר את המצב.
באופן כללי, לסובלים מתסמונת המעי הרגיז מומלץ להימנע ממוצרי חלב, קפאין ואלכוהול. כאשר סובלים משלשולים, מומלץ להפחית במזונות עתירי סיבים (שבריאים מאוד במצב נורמלי) כמו ירקות ופירות או דגנים מלאים ולאכול ארוחות קטנות. בין אם סובלים מעצירות ובין אם משלשולים חשוב לשתות הרבה, לפחות 6-8 כוסות מים ביום. כאשר הסיבה היא גידול במעי הטיפול הוא כירורגי.
כיצד אירידיולוגיה תסייע לאבחון הגורם לעצירות ושלשולים?
מצבים שונים בעקבותיהם נגרמת התופעה של עצירות ושלשולים לסירוגין ניתן לאבחן באופן מדויק באמצעות אירידיולוגיה. סימנים שונים על קשתית העין מעידים על בעיות שונות במערכת העיכול ובכלל. נקודות שחורות, לדוגמה, מעידות על כיבים בקיבה. הופעת נקודות אלה בצורה משולשת יכולה להעיד על חוסר תזונתי שגורם בין היתר לעצירות. האירידיולוגיה מאתרת גם את מיקומם של רעלים אשר גורמים לבעיות שונות, כולל בעיות במערכת העיכול.
מהו הטיפול בעצירות ושלשולים שמציעה האירידיולוגיה?
בניגוד לרפואה הקונבנציונלית אשר במקרים שונים מסתפקת בטיפול בסימפטום, כמו מתן תרופות משלשלות, האירידיולוגיה מגיעה לעומקם של דברים ותטפל בשורש הבעיה, בדומה לרפואה הסינית. האירידיולוג יציע שיטות טיפול שונות על פי השיטות בהן הוא מתמחה ובהתאם כמובן לבעיה.
אירידולוגים רבים מטפלים באמצעות צמחי מרפא, באמצעות נטורופתיה, כשבבעיות הנוגעות למערכת העיכול והמעיים זהו טיפול יעיל במיוחד או מציעים תכנית לניקוי רעלים. אם מאבחן האירידיולוג בעיה חמורה יותר כמו גידול במעי הוא יפנה כמובן את המטופל לקבלת הטיפול המתאים. האירידיולוגיה היא כלי עזר נהדר לאבחון בין אם הטיפול ניתן על ידי האירידיולוג ובין אם המטופל מופנה לגורם אחר לקבלת הטיפול.