בגופו של אדם בוגר קיימים למעלה ממאתיים עצמות. העצמות ביחד עם המפרקים השונים (כגון כתף, מרפק, מפרקי האצבעות השונות וכן הלאה) וכן רצועות ורקמות חיבור מהוות ביחד את מערכת השלד השלמה. למערכת השלד שבגוף האדם מספר תפקידים חשובים ביותר.
מערכת השלד היא זו המקנה לגוף יציבות ואת זקיפות הקומה, היא זו שמאפשרת (ביחד עם השרירים) את יכולת התנועה, היא זו שמספקת הגנה לחלקי הגוף הפנימיים. הגולגולת, למשל, מגינה על המוח, עמוד השדרה מגן על חוט השדרה, כלוב הצלעות מגון על הריאות ועל איברים נוספים וכן הלאה.
בשל עומסים שונים המוטלים על חלקי השלד והמפרקים, בשל חבלות, תזונה לא מספקת, קיום מחלות לא מאובחנות ופגיעות אחרות וכן בשל חולשה גנטית עשויים אנשים רבים לסבול מבעיות במערכת השלד. באמצעות אירידיולוגיה, אבחון גלגל העין, ניתן לאתר את הסיבות לחלק ניכר מהתופעות וכך, ניתן לטפל באמצעות מגוון שיטות לרבות רפואה טבעית ואלטרנטיבית.
טיפול בשלב מוקדם יכול לעשות פלאים אך גם טיפול בתגובה לכאבים מתמשכים או לבעיה וותיקה יכול להביא למהפך באיכות החיים ושיפור יכולת התנועה והפחתת סבל. באמצעות איתור סימנים על גבי קשתית העין ניתן לאתר ולטפל בבעיות וסימפטומים כגון:
כאבי גב ופריצת דיסק
כאבי גב נחשבים לבעיה אורתופדית נפוצה ביותר בכל העולם המערבי. מיעוט בפעילות הגופנית, ריבוי הפעילויות הנעשות בישיבה, חוסר מודעות לתנועות נכונות וחולשה של שרירים מובילים כולם לצורות שונות של כאבי גב וכן לפריצת דיסק. יש לציין שגם בעיות פנימיות שונות, הרמת משאות בצורה לא נכונה, הצטברות של רעלים ותזונה לא מספקת עשויים לתרום ולהוביל לכאבים חזקים ולפריצת דיסק.
בגלגל העין ובקשתית העין ניתן למצוא הרבה מאוד סימנים ועדויות להרגלי חיים לא נכונים ולסיבות התורמות לכאבים בגב העליון, לבעיות גב תחתון, בלט בדיסק, פריצת דיסק וכן הלאה. חיזוק שרירים, ניקוי רעלים, הפחתת סטרס וטכניקות טבעיות נוספות יכולות בהחלט להקל ואף להביא לריפוי הסיבות לכאבים. גם במידה וריפוי לא יהיה אפשרי, ניתן בהחלט להפסיק את תהליך ההתדרדרות וליצור שיפור, הגדלת יכולת תנועה ושיפור ניכר באיכות החיים.
אוסטאופורוזיס
לעומת כאבי גב ופריצת דיסק, שיכולים לנבוע מבעיה ממוקדת, קיימות גם בעיות כלליות שפוגעות בכלל מערכת השלד. דוגמא נפוצה לכך היא מחלת האוסטאופורוזיס. מחלה זו באה לידי ביטוי בהיחלשות העצמות בגוף. היחלשות זאת הינה תוצאה של ירידה במסת העצם ובצפיפותה, בעיה שמאפיינת את הגיל המבוגר אך תוקפת כיום גם לא מעט אנשים בגילאים צעירים בשל חוסר פעילות גופנית מספקת ותזונה לקויה. היחלשות העצמות גוררת עימה סיכון מוגבר לשברים ולנזקים נוספים. זוהי בעיה שחשוב ביותר לטפל בה כמה שיותר מוקדם וניתן גם לנקוט צעדים מונעים למי שנמצא בקבוצת הסיכון.
באמצעות אירידיולוגיה ניתן בהחלט למצוא עדויות לסיכון מוגבר לאוסטאופורוזיס אפילו עוד לפני שמרגישים בסימנים ברורים לכך בשיטות אחרות. באמצעות אבחון של קשתית העין ניתן למצוא עדויות לקושי של העצמות להתחדש ולהתרפא. חשוב לקבל טיפול מתאים על מנת להקטין סיכון לשברים בידיים, בירך ואף בעמוד השדרה. חשוב לשים לב שלא מספיק לצרוך מאכלים עתירי סידן על מנת למנוע או לעכב אוסטיאופורוזיס.
על קליטת הסידן ועיבודו משפיעות גם מערכות אחרות בגוף, פעילות ההורמונים והמערכת החיסונית. גם ביצוע פעילות גופנית וניקוי הגוף מרעלים לוקחים חלק חשוב בהתמודדות עם פגיעה בשלד ועם שיקום איכותי. גם בניית תפריט אישי, עם תוספים של ויטמינים ומינרלים חשובים תוכל לשפר את מצבם של חולי אוסטאופורוזיס ולא פחות חשוב – להקטין את הסיכון לכך בקרב אנשים בריאים או בשלב התחלתי של המחלה.
רככת
מחלה נוספת הקשורה במערכת השלד הכללית הינה הרככת. זוהי מחלה אשר תוקפת בעיקר ילדים צעירים, שלא כמו אוסטאופורוזיס. בין הסיבות למחלה זו ניתן למנות תזונה לא מספקת, היעדר מקורות זמינים של ויטמינים (בעיקר ויטמין די) וחילוף חומרים לא תקין. כתוצאה מהתרככות העצמות עשויים להופיע עיוותים בשלד, שברים וכיפופים בעצמות, כמו גם כאבים חזקים.
כיום המחלה איננה נפוצה בישראל אך במידה וקיים חשש לכך – ניתן לבצע אבחון יעיל ולא פולשני באמצעות סימנים בגלגל העין. כאשר מאתרים סימנים מוקדמים לבעיה ניתן לנקוט לא מעט צעדים בכדי להביא לשיפור. בין היתר ניתן לשפר את התזונה, להביא לחשיפה מתאימה לשמש (מסייע בייצור ויטמין די) וצעדים נוספים המבוססים על רפואה טבעית ועל רפואה משלימה.
דורבן בעקב
ישנם סוגים שונים ומגוונים של בעיות בכף הרגל, כאשר אחת הנפוצות שבהן היא דורבן בעקב. מהות התופעה היא בהתעבות העצם באזור העקב או בסביבתו של גיד אכילס. לצד אבחון מודרני באמצעות רנטגן, דבר שמצביע רק על מחלה זו בשלב מתקדם יחסית, ניתן לאתר מבעוד מועד סימנים להתפתחות דורבן בעקב אמצעות אירידיולוגיה. בנוסף, ניתן לאתר בקשתית של העין סימנים ועדויות לסיבות ולגורמים לכאבים כאלו (וגם אחרים) בכף הרגל ובעקב.
לאחר אבחון הבעיה והמקורות שלה ניתן לקבל טיפול מדויק ואיכותי, גם באמצעים טבעיים ללא צורך בפתרונות שיקומיים או כירורגיים. גם בכאב עצמו ניתן לטפל בשיטות טבעיות שכן בקרב רבים מהחולים מלווה בעיית הדורבן עם התפתחות כאבים קשים ולעיתים חוסר יכולת לדרוך לאורך זמן על כף הרגל. חשוב לשים לב שעיסוק בספורט מקצועי או אנשים הנוהגים לרוץ בעצימות גבוהה בשעות הפנאי מצויים בקבוצת סיכון מוגברת לבעיה זו. גם עודף משקל תורם לסיכון. נעליים אורתופדיות, מדרסים וטיפול טבעי ממוקד יכולים לסייע ואף להביא לריפוי.
בעיות סחוס
סחוס הוא חלק חשוב ממערכת השלב והוא קיים באזורים שונים בגוף, עם דגש על מפרקים. לסחוס משמעות בגדילת העצמות ויש לו חשיבות להקטנת חיכוך במפרקים, שיפור תנועת העצמות, גמישות. פגיעה בסחוס יכולה להביא לשורה של בעיות סחוס שיוצרת כאבים קשים ולעיתים מגבלה חריפה על יכולת התנועה. באמצעות סימנים בקשתית העין ניתן לאתר מבעוד מועד נטייה גנטית לבעיות סחוס וניתן גם לאתר סיבות בסגנון החיים שיוצרות שחיקה בסחוס.
שחיקה של הסחוס הינה בעלת משמעות מיוחדת למשל בברכיים, מצב שיוצר כאבים חריפים בברך, עם מגבלה בתנועה. חשוב מאוד לא להזניח כאבים כבר בשלב ההתחלתי ומלבד טיפול טבעי ותוספי תזונה חשוב מאוד לבצע פעילות מחזקת של השרירים התומכים בברך (או בכל מפרק פגוע אחר). פתרון רפואי מקובל לפגיעה בסחוס ובמיניסקוס יהיה ביצוע ניתוח כירורגי. אירידיולוגיה וטיפול אלטרנטיבי יכולים לא רק להקל על הכאב אלא גם לאפשר שיקום ברמה כזאת שניתן יהיה לוותר על הניתוח לא נעים (שלא פותר את הבעיה מהשורש).
אוסטאוארטריטיס
המפרקים השונים בגוף חיוניים בכדי לאפשר תנועה חופשית לכיוונים שונים. מפרקים חשובים הם כמובן הברכיים, מפרק הירך, חוליות עמוד השדרה, מפרקי האצבעות. בעיה נפוצה של שחיקת המפרקים, בעיה שנקראת גם אוסטאוארטריטיס עשויה להביא למוגבלות ולכאבים קשים. במיוחד הדבר נכון כאשר לא נוקטים בהתנהגות מניעתית נכונה וכאשר יוצרים הזנחה.
אוסטאוארטריטיס מלווה בדרך כלל בירידה במסה של הסחוס במפרק, סימפטומים דלקתיים, הופעת בליטות גרמיות באזורי מפרק. מחלה זו עשויה להיות תוצאה של גיל מבוגר, סגנון חיים לא נכון, חבלה ומכה וכן נטייה גנטית לבעיות במערכת השלד. הרפואה המערבית מוגבלת ביכולתה למצוא מענה למחלה אך הרפואה המשלימה מציעה מזור ושיפור לחלק ניכר מהחולים. באמצעות כך ניתן לאבחן את הסיבות המדויקות לבעיה ואת המוקד שלה, כך שניתן לקבל טיפול המביא לשיפור עצום בסימפטומים ובכאבים, גם אם לא יתקיים ריפוי מלא.