מערכת העצבים האנושית היא מערכת מורכבת ביותר שאחראית על כל מגוון היכולות של האדם. מערכת העצבים מאפשרת חשיבה הגיונית, מערכת העצבים מאפשרת לקבל מידע מהסביבה באמצעות החושים והיא גם זו שמאפשרת את ביצוע הפעולות השונות על ידי מתן הוראות לשרירים השונים.
זוהי המערכת השולטת והאחראית למעשה לכל התפקודים הפיסיים, לרבות נשימה, עיכול ועוד. בעיות ופגיעות נוירולוגיות ותפקוד חלש של מערכת העצבים יכולים לבוא לידי ביטוי באופנים רבים. באמצעות אירידיולוגיה ניתן לבצע אבחון את אופי הבעיה וטיבה וניתן לאחר מכן לבצע טיפול ממוקד ומותאם שיביא לשיפור ניכר ואף לריפוי מלא.
באמצעות סימנים הנראים בגלגל העין – בקשתית, ניתן לסייע למתמודדים עם תסמינים שונים, החל מכאבי ראש תכופים או עזים, קשיי ריכוז ובעיות התנהגות, בעיות רגשיות ונפשיות, קשיי זיכרון ותופעות שונות הקשורות למערכת העצבים המרכזית או הפריפריאלית.
הבעיות אותן ניתן לאבחן באמצעות טכניקת האירידיולוגיה
• כאבי ראש-צוואר – כמעט כל אדם סובל בשלב כזה או אחר מכאבים באזור הראש וממיחושים באזור הצוואר. במידה ומדובר בתופעה שאיננה חולפת מעצמה, במידה ומדובר בכאבים קשים ועזים מאוד וכאשר חווים קושי תפקודי או פשוט ירידה באיכות החיים – האירידיולוגיה בהחלט יכולה לעזור. באמצעות אבחון הקשתית ניתן למצוא היכן לב ליבה של הבעיה.
תפקוד המוח, למשל, מקבל ביטוי באזור העליון של הקשתית (סביבות השעה 12 בגלגל העין). אירידיולוג מומחה ידע למצוא את מוקד הבעיה ואת שורש הבעיה כך שניתן יהיה לבצע טיפול מתאים כגון שיפור בתזונה, ניקוי פנימי של רעלים וכדומה.
• מיגרנה – לעומת כאב ראש רגיל, מיגרנה נחשבת לכאב בעל עוצמה חריגה. סברה רווחת היא שקיימת נטייה גנטית למיגרנה ויש אירידיולוגים שסבורים שניתן לגלות נטייה כזאת בגלגל העין עוד לפני שניתן לאבחן את התופעה בדרכים אחרות. בקרב חלק מהסובלים ממיגרנה המצב גרוע כל כך בזמן התקף, עד שלא ניתן לתפקד באופן מינימלי ורק שהייה בחדר חשוך וללא תנועה מביאה הקלה במידת מה.
אבחון הקשתית יכול לסייע בבניית תוכנית טיפולים שמסייעת באופן משמעותי לסובלים ממיגרנה כך שתדירות ההתקפים תפחת באופן ניכר ביותר ואצל חלק מהמטופלים – תיעשה נדירה במיוחד. גם עוצמת הכאב יכולה להשתפר במידה ניכרת באמצעות טיפול שלאחר אבחון.
• היפר אקטיביות – לעיתים קיימת הסתכלות מוטעית על בעיה של היפר אקטיביות, שסבורה שרק ילדים ובני נוער סובלים מתופעה זו. למעשה גם מבוגרים רבים שלא טופלו מעולם או שלא טופלו נכון סובלים מקשיי התנהגות, מקושי להתרכז בשל נטייה של הגוף לתנועתיות יתר ובשל הצורך המתמיד להיות בפעולה אקטיבית.
במצבים קשים, היפר אקטיביות יוצרת קושי בלימודים וחמור מכך – קושי חברתי ואף בעיות של אלימות. באמצעות אבחון אירידיולוגי ניתן למצוא את הסיבות להתנהגות זאת בקרב ילדים או מבוגרים וניתן גם להתאים טיפול אישי שמסייע בהשגת רגיעה טובה יותר ויכולת ריכוז טובה יותר.
• חוסר קשב וריכוז – אנשים הסובלים מקושי להתרכז או לשמור על ריכוז לאורך זמן אינם חייבים בהכרח לסבול גם מהיפראקטיביות. הסובלים מחוסר קשב וריכוז יכולים אפילו להיות גם אנשים מופנמים שקל מאוד להסיח את תשומת ליבם (אפילו מראה של צפור בחלון עשוי להסיח את ליבם משיעור או מהרצאה).
מטופלים חסרי קשב וריכוז מתקשים להצליח בלימודים באופן מיטבי ויש להם לעיתים גם קושי להצליח למקסם הישגים במקומות עבודה. חשוב להתמודד נכון עם קשיים אלה ועדיף לעשות בשלב מוקדם ככל האפשר. אבחון נכון על פי קשתית העין הוא התחלה של מענה מתאים, שלא בהכרח חייב לכלול טיפול תרופתי.
• דיכאון – שלא כמו ירידה זמנית במצב הרוח, מצבי דיכאון הם מצבים מתמשכים, ורמת הסבל הנגרמת בהם רבה ביותר. בעיה של דיכאון אמיתי מלוות בהסתגרות, מחשבות אבדניות (בחלק מהמקרים), התנתקות מקשרים חברתיים, לעיתים חוסר תיאבון או לחילופין – התקפי זלילה ללא שליטה.
אבחון הסיבות לדיכאון, לעיתים מסיבות של חוויה טראומתית או קשה במיוחד, אפשרית גם על ידי בחינת שינויים בקשתית העין. אבחון נכון הוא דרך חשובה ביותר לקבלת טיפול נכון ואפקטיבי.
• חרדה – כל אדם דואג לפעמים אבל הפרעת חרדה היא משהו אחר לגמרי. חרדה מאופיינת בקשיי תפקוד משמעותיים. לעיתים יש קושי לנהל קשרים חברתיים או זוגיים, קושי להתנתק מהמחשבות המטרידות גם ללא שקיימת סיבה הגיונית לחשש הכבד. ניתן למצוא את המקור לבעיית החרדה באמצעות בחינה של קשתית העין כך שטיפול ממוקד יהיה אפשרי.
• נדודי שינה – מי שמתקשה להירדם ומי ששנתו נודדת בלילה לאורך זמן עשוי לחוות תופעות של עייפות כרונית, דיכאון, ירידה בשמחת החיים. נדודי שינה הם תופעה מטרידה מאוד וניסיון לקבל מענה תרופתי בלבד עשוי לא פעם להחמיר את הבעיה ולהוסיף לה גם התמכרות לתרופה. אירידיולוגיה מסוגלת לאתר את הסיבות לנדודי השינה כך שלאחר מכן – קל יותר להתמודד ולטפל.
• סחרחורת – אובדן אוריינטציה וסחרחורות יכולים לנבוע מסיבות רבות, כולל נוירולוגיות. חשוב מאוד לאבחן את הסיבה לסחרחורת על מנת לדעת מה בדיוק לא פועל כמו שצריך ואיזה טיפול יוכל לעזור. אירידיולוגיה מסוגלת לאתר בקלות יתרה וללא פעולה פולשנית את המקור ולאחר מכן – ניתן לטפל גם בשיטות של רפואה משלימה, על ידי ניקוי רעלים וכדומה.
• תחושת ערפול – יש מטופלים המדווחים על מעין תחושה של "רעש לבן", תחושה של כבדות או חוסר יכולת לחשוב בבהירות. תופעה זו עשויה להגבר עם העלייה בגיל אך יש גם אנשים צעירים המדווחים על תחושת ערפול שתוקפת מפעם לפעם ולעיתים גם לזמן ארוך. חשוב לאבחן נכון את המקור לתחושה זו על מנת שהטיפול יהיה ממוקד ואפקטיבי.
• זיכרון חלש – אנשים הסובלים מחולשה של יכולת הזיכרון מתקשים לממש את הפוטנציאל שלהם. כאשר זיכרון חלש מפריע בתפקוד, בלימודים, בעבודה, כאשר יש בכך כדי להוריד את איכות החיים ואת הביטחון העצמי, יש לדעת שלא חייבים לוותר. ניתן לאבחן את הסיבות למצב זה וניתן גם למצוא פתרונות איכותיים ואפילו – טבעיים. אירידיולוגים יכולים לסייע גם כאן באיתור הסיבות ומתן כלים לחיזוק הזיכרון, שיפורו והעלאת הביטחון העצמי.
• פרקינסון – בין המחלות הקשות ביותר של מערכת העצבים מצויה מחלת הפרקינסון. זוהי מחלה שעלולה להתקדם תוך החמרה של הסימפטומים השונים וכאשר הדבר איננו מאובחן ואיננו מטופל – הנזק נעשה מהיר יותר וקשיי התפקוד נעשים מעיקים יותר. בקרב החולים נרשמים סימפטומים כגון קשיי תנועה, סחרחורות, חוסר יציבות, ידיים רועדות.
ככל הנראה, קיים מרכיב גנטי למחלה אך ידוע שניתן לנקוט בכמה דרכים בכדי להאט את הקצב שלה ובכדי לאפשר יכולת תפקודית גבוהה יותר גם לאחר שהיא מאובחנת. גם ברפואה המשלימה ניתן להיעזר כדי לחוות הקלה ואבחון בגלגל העין בהחלט יכול לסייע הן לאבחון דיאגנוסטי והן לצורך טיפול בתסמינים השונים בכדי להקל ולהאט את הירידה בתפקוד. יש לציין שתזונה מותאמת אישית, ניקוי רעלים ודרכים דומות יכולים לסייע מאוד ואין בהם בכדי להפריע גם לטיפול רפואי קונבנציונאלי.
• דמנציה – עם העלייה בגיל גדל הסיכוי לוות ירידה ביכולת הקוגניטיבית ובזיכרון. מצבים שבהם נרשמת ירידה משמעותית ביכולת החשיבה, בזיכרון לטווח קצר ולטווח הארוך נהוג לכנות את המצב בשם דמנציה. תהיה זו טעות לקבל את תופעות השונות בתור תופעות טבעיות של הגיל המבוגר. למעשה, ישנם מקרים שבהם אבחון רפואי שגוי מייחס תופעות של דמנציה גם כאשר הסיבות הן טיפול תרופתי לא נכון או תשישות יתר.
באמצעות התייחסות לקשתית שבעין ניתן לברר את יכולת התפקוד הקוגניטיבי וכן לברר את מידת הנזק והחומרה של המצב בכל מטופל. לאחר אבחון מעמיק ניתן לקבל טיפול שמסוגל להאט את הירידה התפקודית ולעיתים גם להחזיר חלק מהיכולות שאבדו. ככל שהאבחון ממוקד ומוקדם יותר, כך יכולת הטיפול משופרת יותר.