דרמטיטיס ואירידיולוגיהדרמטיטיס היא מחלת עור דלקתית וכרונית. לרוב תחילתה של המחלה היא בגיל הילדות ואף הינקות, כ- 80% מהמקרים מדובר על התפרצות המחלה עד גיל 5.

הדרמטיטיס שכיחה באופן משמעותי בעולם המערבי לעומת העולם המתפתח. במערב סובלים מן המחלה כ- 20% מן הילדים בעוד בעולם המתפתח מדובר על אחוזים בודדים בלבד. מהם הגורמים לדרמטיטיס? כיצד מאבחנים ומטפלים ואיך תסייע לכך האירידיולוגיה?

הגורמים לדרמטיטיס

בדרמטיטיס קיים שילוב של גורם גנטי וסביבתי או גורם פנימי וחיצוני. הנטיה לחלות במחלה היא גנטית. נמצא כי אצל כשני שליש מהמקרים ישנו קרוב משפחה מדרגה ראשונה הלוקה גם הוא במחלה או לקה בה בילדותו.

נמצאו מספר גנים אשר מוטציה בהם יכולה לגרום למחלה. התפרצות המחלה נגרמת תוך שילוב של כשל חיסוני ושיבוש בתפקידו של העור כחיץ בין החוץ לפנים הגוף וגורם חיצוני. הגורם החיצוני יכול להיות זיהום חיידקי וויראלי, שינויי אקלים- בייחוד יובש וחום, סטרס נפשי, מגע עם חומרי ניקוי או בדים סינתטיים המגרים את העור וגם אלרגניים במזון או אבק. לכן שכיחות המחלה גבוהה יותר במערב, במיוחד באזורים עירוניים ומתועשים.

התסמינים של דרמטיטיס

המחלה באה ילדי ביטוי בגרד חזק ואחריו התפתחות של פריחה אדומה. לעיתים נוצרות גם שלפוחיות עם נוזל. הנגעים הקטנים של הפריחה עשויים להתחבר וליצור נגעים גדולים יותר שעליהם מתפתחת גם קשקשת לבנה. מיקום הפריחה משתנה גם בהתאם לגיל. אצל תינוקות אזור שכיח לפריחה הוא הלחיים. בגילאים בוגרים יותר נראית הפריחה בקרקפת, בצוואר, במרפקים ובברכיים.

סיבוכים בעקבות המחלה

דרמטיטיס גורמת לחוסר נוחות וסבל בגלל הגרד וגם לתחושה לא נוחה מבחינה אסתטית, אך למחלה יכולים להיות סיבוכים וסיכונים גדולים יותר. חדירותו של העור יכולה לגרום לזיהום משני ודלקות הבאות לידי ביטוי במערכות כמו מערכת העיכול, העיניים ועוד. לכן חשוב לאבחן את המחלה ולטפל בה עם הופעת התסמינים.

אבחון וטיפול במחלה

אבחון המחלה נעשה בעיקר באמצעות הסתכלות ובחינת העור. ניתן גם לבצע ביופסיה במידת הצורך. כמו מחלות אוטואימוניות ודלקתיות אחרות, גם דרמטיטיס היא מחלה כרונית שאין לה ריפוי מלא אך טיפול בה מאפשר תקופות שקטות ללא התלקחויות ומניעת החמרה. להלן מספר דרכים לטיפול והקלה על תסמיני המחלה:

כיצד תסייע האירידיולוגיה באבחון ובטיפול?

בדיקה אירידיולוגית תאפשר הסתכלות רחבה על כל איברי הגוף כולל העור. העור מתבטא גם הוא בקשתית העין. את אזור העור ניתן לראות בחלק החיצוני של קשתית העין הסמוך ללחמית. סימנים כמו חריצים, כתמים ודפוסים אחרים יכולים להצביע על מקור הבעיה.

האירידיולוג מחפש את מקור הבעיה אשר הדרמטיטיס היא רק סימפטום שלה. באמצעות בדיקה אירידיולוגית אחת ניתן לראות את כל מערכות הגוף יחד ולהצביע על חוסר איזון שישנו בגוף- עודפים או חסרים, אלרגיות ועוד. הטיפול עליו ימליץ האירידיולוג יכול להיות שינוי תזונתי בהתאם לממצאי הבדיקה, תוספי תזונה, טיפול הומיאופתי וגם טיפול רגשי כאשר מקור הדרמטיטיס הוא לחץ נפשי.

דילוג לתוכן