דליות (ורידים ברגליים) ואירדיולוגיהדליות או ורידים ברגליים הן תופעה מוכרת, בעיקר בקרב נשים. מחצית מן הנשים בעולם מעל גיל 50 יסבלו מורידים ברגליים במידה כזאת או אחרת וקרוב ל- 20% מן הגברים בקבוצת גיל זו.

פקקת ורידים היא היווצרות של קרישי דם בורידים שלא לצורך (קרישת דם חשובה למניעת איבוד דם, למשל במצב של פציעה). שתי הבעיות נובעות מתפקוד לא מספק של מערכת הורידים. ממה נובעת כל בעיה, מהם הסיכונים וכיצד מטפלים? איך יכולה האירידיולוגיה לסייע באבחון ובטיפול?

הגורמים לורידים ברגליים

מערכת הורידים עובדת בניגוד לכוח הכובד, במיוחד בהזרמת הדם מן הרגליים. על מנת להזרים את הדם מלמטה למעלה נעזרת מערכת הורידים בשרירים הדוחפים את הדם כלפי מעלה ובשסתומים חד כיווניים המונעים את חזרתו למטה. תפקוד לקוי של המערכת, במיוחד של השסתומים, גורמים לנפח ומשקל גדול יותר בורידים, להתרחבותם ולבליטה שלהם. גיל מבוגר, נטיה גנטית, השמנת יתר ועמידה או ישיבה ממושכות יכולים להביא להופעת דליות ברגליים.

תסמיני ורידים ברגליים

התסמינים החיצוניים הם ורידים בצבע כחול סגול או מערכות ורידים בולטות. פעמים רבות יופיעו תסמינים חיצוניים בלבד. במצב חמור יותר מתלווה גם תחושת כבדות, נפיחות וכאב ברגליים. יכול להיות גם שינוי בצבע העור.

הגורמים לפקקת ורידים

שילוב של ירידה בקצב זרימת הדם בורידים יחד עם הפעלת מערכת קרישת הדם שלא לצורך יוצרת פקקת ורידים. הפקקת נוצרת בעיקר בגפיים התחתונות, בבטן או באגן. שינויים בהרכב הדם או במבנה הדופן של כלי הדם יכולים לגרום למצב זה. נסיעות ארוכות הדורשות ישיבה ממושכת ובאופן כללי חוסר תנועה, עודף משקל, עישון, מחלות לב, או ניתוחים בפלג הגוף התחתון יכולים לגרום להיווצרות פקקת.

תסמיני פקקת ורידים

קריש הדם שנוצר וגורם לפקקת עלול ליצור תחושת כאב, אי נוחות או נפיחות באזור הירך. התסמינים משתנים בהתאם למיקום הפקקת. מצב של פקקת ורידים הוא מסוכן במיוחד בשל האפשרות שקריש הדם ישתחרר ויגיע כתסחיף למקומות שונים בגוף. הגעתו למקומות כמו המוח או הריאות היא מסוכנת במיוחד ותגרום למוות. גילוי וטיפול מוקדם ימנעו מצב מסוכן זה.

אבחון וטיפול בתופעות

ורידים ברגליים יאובחנו באמצעות בדיקה גופנית ובדיקת אולטרסאונד. במצבים קלים ניתן למנוע החמרה באמצעות תזונה נכונה, ספורט, הרמת רגליים מעל גובה האגן בזמן מנוחה. במצבים מתקדמים יותר ינתן טיפול שמטרתו לחסום ולאטום את הוריד הבעייתי.

ניתן לעשות זאת באמצעות אנרגיית לייזר, גלי רדיו, הזרקת קצף אוטם או ניתוח. אבחון פקקת יעשה באמצעות בדיקת דופלר (יעילה בעיקר לשרירי הירך), וניוגרפיה, מיפוי איזוטופים המאפשר לגלות תחילת היווצרות קריש דם ובדיקות נוספות. טיפול יעשה באמצעות תרופות נוגדות קרישה בעיקר למניעה או בשלבים התחלתיים. במצבים מורכבים יותר יעשה ניתוח.

כיצד יכולה האירידיולוגיה לסייע באבחון?

היווצרות ורידים ברגליים או היווצרות פקקת ורידים הן חלק מתופעה רחבה יתר ובעיה גדולה יותר. באירידיולוגיה ניתן, באמצעות בדיקה אחת של גלגל העין, לאבחן את מקור הבעיה. פעמים רבות לורידים ברגליים מתלוות תופעות מציקות ובעייתיות נוספות כמו טחורים, תפקוד נמוך יותר של הלב, כלי דם בעיניים ועוד.

הבעייתיות מתבטאת בקשתית העין עוד לפני שהיא באה לידי ביטוי באופן חיצוני או בכאבים. אבחון מוקדם של התהליך הבעייתי וטיפול בו יחסכו כאבים, נפיחות ומראה לא אסתטי. אבחון אירידיולוגי יגיע לשורש הבעיה בבדיקה אחת ויחסוך סדרת בדיקות מקיפה עד להגעה לשורש הבעיה באופן קונבנציונלי ויחסוך טיפולים חיצוניים בורידים שאינם מהווים למעשה פתרון אמיתי אלא רק טיפול בסימפטום.

כיצד תסייע האירידיולוגיה בטיפול?

לאחר מציאת מקור הבעיה ימליץ האירידיולוג על טיפול מתאים. הטיפול יכול להיות שינוי תזונתי, תוך הוספת מוצרי מזון מועילים והפחתת מוצרי מזון בעייתיים, המלצה על תוספי תזונה, טיפול הומיאופתי בצמחים המסייעים לפתרון הבעיה, טיפול באמצעות שמנים ועוד. במקרים חמורים יפנה האירידיולוג את המטופל לרופא המתאים עם אבחון מדויק וממוקד.

דילוג לתוכן